Papirfoldning / origami

Jeg har altid interesseret mig for papirfoldning. Allerede da jeg var ret lille, lærte min gamle mormor mig en såkaldt multifoldning – et stykke papir, der blev foldet til først en flip-flap (lusefanger) et bord med dug, en trøje, et par bukser, en vindmølle, en sejlbåd, en katamaran, en æske, en billedramme for til sidst at ende som en kinesisk båd. 

Senere gik jeg videre med at folde mange andre ting, og i dag folder jeg stadig.
 
Billedet herover er fra en optræden i programmet Hobby-TV på DR3 i 2013. (Prikkerne på den sorte baggrund er ikke snavs men en stjernehimmel).
 
I 2010 stiftedes foreningen foldning.dk, hvor jeg blev bestyrelsesmedlem. Vi mødes ca. hver anden måned til foldemøder, hvor vi inspirerer hinanden og hygger os med at folde alverdens ting. Vi deltager også i arrangementer som fx kreative hobbymesser og andre events. I coronaåret 2020 gik vi i gang med at holde virtuelle møder med zoom.
 
Med tiden, når jeg har fået fotograferet flere af mine foldninger, vil jeg lægge flere billeder ud på disse sider.

Dette var det første jeg lærte at folde, da jeg var 6-7 år. Her er to varianter: en kinesisk båd og en gondol.

Se flere papirbåde her

Dyr er et meget yndet emne for papirfoldere, og her er der ingen grænser for mulighederne – fra myg til elefanter. Her ses en hoppefrø.

Se flere foldede dyr her

Papirfly har jeg dyrket sinden jeg var dreng, og jeg har også skrevet to bøger om emnet. Når børn nu engang laver papirflyvere, kan de lige så godt lære at lave dem ordentligt. Herover ses en X-Wing.

Se flere papirfly her

Jeg holder meget af at folde æsker: 3-kantede, 4-kantede, 6-kantede, 8-kantede og andre spøjse typer.

Se flere æsker her

Origami er jo papirfoldning, men der er også andre muligheder for materialevalg, plastik, stof osv. Der eksperimenteres meget.

Se andre materialer

En spændende gren af papirfoldning er modulfoldninger eller elementfoldninger, hvor man folder et antal mindre stykker papir og putter ind i hinanden. De to kuber på billedet er hver lavet af 12 stykker papir.

Gå til modulfoldninger

I 2014 udkom bogen "Origami Europe" med bidrag fra mange lande. Jeg er en af de 5 danske bidragydere.